Click Image for Gallery
Bu set kürt tarihi ve isyanları üzerine hazırlanmış 4 kitaptan oluşmaktadır.
1-Şerefname Seti - Şerefxanê Bedlîsî
2-Kürt Sorunu ve Sayılmayan İsyanlar 1514-1919 - Bülent Tekin
3-Kürt Milli Cemiyeti Xoybûn - Jordi Tejel Gorgas
Şerefname 1. kitap
16. yüzyılın sonlarında Bitlis Meliki Şerefhan tarafından yazılan ve 1597 yılında tamamlanan Şerefname, Kürdoloji çalışmalarında araştırmacıların vazgecemeyip sürekli yararlandıkları ve üzerinde pek çok çalışma yaptıkları başucu eserlerinden biridir. Kürt tarihi konusunda bilgilenmek ve çalışmak isteyenler için en önemli referans kitabı olan bu eser, uzun soluklu ve titiz bir araştırma ve incelemenin sonucunda kaleme alınmıştır. Elinizdeki çevirinin en önemli özelliklerinden biri de, şiirleriyle beraber Farsça aslından ilk kez Türkçeye çevrilmiş olmasıdır.
Şerefname 2. kitap
Şerefhan tarafından yazılan ve Kürt tarihi alanında klasik bir kitap olan Şerefname, Kürtlerin aslı ve sosyal yapılarını, Kürdistan'ın yönetiminde adı geçen hükümdarları, devletleri, beylikleri ve aşiretleri anlatıyor. Elinizdeki bu kitap ise, Şerefname'ye "Hatime" olarak yazılmıştır ve değişik zamanlarda ikinci cilt olarak yayınlanmıştır.
Bu citte, genel olarak Osmanlılar'ın Anadolu'ya gelişleri olan 1288 yılından kitabın yazılış tarihi oln 1597 yılına kadar Osmanlı Sultanlarının ve onlarla ilişkili olarak İran'da özellikle Safeviler dönemindeki sultanların önemli olayları aktarılmıştır. Bu klasik tarih kitabının, tarih meraklılarına ve araştırmacılara ciddi bir kaynak olacağı şüphesizdir.
3-Kürt Sorunu ve Sayılmayan İsyanlar 1514-1919 - Bülent Tekin
Kürt Sorunu ve Sayılmayan İsyanlar kitabı Türklerle Farslar arasına sıkışmış birlik olmayan, dağınık yaşayan Kürtlerin bu topraklarda özgün yaşamak için çoğunlukla Türkleri (Osmanlı) seçmeleriyle başlayan hikâyeyi anlatır. Bu yöneliş süreç içerisinde Osmanlıya kolayca Doğu’ya ve oralardan da Ortadoğu’ya, Kuzey Afrika’ya geçiş yolunu açarken aşiretsel yaşam biçiminde bulunan Kürtlerde zaman içinde çok cılız da olsa milli hisler ve ayrı olma düşünceleri yaratır. Yavuz Sultan Selim ve İdris-i Bitlisi ile başlayan Osmanlı-Kürt ittifakı zaman içinde egemen devlet Osmanlıyı rahatsız edecek isyanlarla karşılaşmasına neden olacaktır. Kürtlerce ayaklanma ya da isyan sayılabilecek-ama aslında sayılmayan!-direnişlerini anlatmaya çalıştım. Bugüne dek hiç yazılmamış ya da karanlıkta kalmış bazı isyan ya da-belki?-Türklerce adli vakalar olarak sayılan olayları yazmaya çalıştım. Kitap daha çok 1514-1919 yılları arasındaki Türk(Osmanlı)-Kürt ilişkilerini ve bundan kaynaklanan Kürt Sorunu’nun çıkışının analizini yapmaktadır. Kürtler neden bu ilişkiye bugün karşı çıkmak durumda kaldılar? Osmanlının silah kullanmadan Kürdistan’ı yönetme nedeni ve sonrasında o topraklarda yaşayan feodal beylerin önderliksel itirazları bu kitapta anlatılmaktadır. Bu kitap bir bakıma Kürt Sorunu’nun başlangıç ilkelerini arayıp günümüze evrimle biçimini analiz etmiştir.
4-Kürt Milli Cemiyeti Xoybûn
Xoybûn Cemiyeti (Kendisi Olmak), Türkiye’de modern Kürt milliyetçiliğinin kavramsallaştırılmasının temelini oluşturur. 1927’de kurulan bu heyet, din, lehçe ve toplumsal sınıf ayrımı yapmaksızın tüm Kürtleri bağımsız bir Kürdistan bünyesinde birleştirmeyi hedefler.
Xoybûn Cemiyeti’nin modernliği, aynı zamanda yöneticilerinin siyasi propagandaya verdikleri önemde de yatar. Bu propaganda, devletlerle (İran, Fransa, Büyük Britanya, İtalya, Sovyetler Birliği) olduğu kadar, bölgenin devlet olmayan aktörleriyle de (Ermeniler ve Türk muhalefeti), genellikle yarı resmi nitelikteki diplomatik temaslara yapılan önemli yatırımlarla da berkitilmiştir. Öte yandan, Xoybûn bir siyasi-askeri ittifaklar sistemine de dahil olmayı başarmış ve böylelikle, örneğin Ağrı isyanında olduğu gibi, yadsınamaz bir bölgesel aktöre dönüşmeyi başarmıştır.
Details | |
Language | Turkish |
Category | Kürt-Tarihi-ve-Araştırmaları-Kitapları |
Category 2 | Pirtukakurdi-Özel-Setleri |